top of page

Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular ve Cevaplar

İcra Takibi Nedir?

Alacaklının borçludan alacağını almak için icra müdürlüğünde başlattığı işlemin hukuki adıdır.

Haciz Nedir?

Aşağıda ayrıntıları açıklanacağı üzere borçlunun mal ve haklarına icra müdürlüğü aracılığı ile el konulması demektir. Halk arasında icra işlemlerinin tümünü kapsayacak şekilde kullanılmakta ise de haciz icra takibi işlemlerinin bir aşamasından ibarettir.

Eve İcradan Kâğıt Geldi!

İcra müdürlüğü tarafından gönderilen tebligatlar genellikle icra takibi üzerine düzenlenen ödeme veya icra emridir. Üzerini dikkatle okuyunuz. Süreli olduğunu unutmayınız.

Ödeme Emri / İcra Emri Farkı Nedir?

Her ikisi de ödemediğiniz bir borç bulunduğunu ve icra müdürlüğü aracılığı ile tahsil edileceğini bildiren belgelerdir.

İcra takibinin birden çok çeşidi vardır:

• İlamsız takip

• Kambiyo senetlerine özgü takip

• İlamlı takip

İlamsız takip ve kambiyo senetlerine özgü takip yolunda ödeme emri, ilamlı takipte icra emri gönderilir.

Sulh Olmak Ne Demektir?

Davanın taraflarının aralarında anlaşarak yargılamanın bitmesini sağlaması demektir.

Neden Sulh Olayım?

Dava açmak uzun sürebilecek ve belirli masraflara katlanmayı gerektiren bir süreçtir. Sulh size dava sonunda elde edeceğiniz sonucu; bu uzun ve masraflı yolu geçmeden almanızı sağlayan bir araçtır.

Sulh Olmak İstersem Davada Haksız Olduğumu Kabul Etmiş Olmaz mıyım?

Hayır. Sulh olma çabası, sizin haksız olduğunuzu göstermez. Mahkeme önündeki olayı en kısa yoldan çözmek istediğinizi gösterir. Daha da önemlisi, sulh görüşmeleri sırasında kabul ettiğiniz konular mahkeme önünde geçerli değildir. Yani, sulh pazarlığında kabul etseniz dahi, sulh olamazsanız bu kabul mahkeme önünde muteber değildir.

Uzlaşma Nedir?

Uzlaşma, suçtan mağdur olan kişinin suç şüphelisi ile anlaşması sonucunda ceza yargılamasının sona ermesidir.

Uzlaşma Şikâyetten Vazgeçmeden Farklıdır!

Uzlaşma şikâyetten vazgeçmek değildir. Ancak uzlaşmadan önce şikâyetten vazgeçilir ise uzlaşmadan yararlanılamaz. Onun için “Şikâyetçi Değilim, Uzlaşmak İstiyorum” ifadesi yerine, eğer halen şikâyetçi ve fakat uzlaşmak istiyorsanız ”Şikâyetçiyim, Fakat Uzlaşmak İstiyorum” demelisiniz.

Her Suçta Uzlaşma Mümkün müdür?

Hayır. Uzlaşma ancak kanunda belirtilen suçlara ilişkin soruşturma ve kovuşturmalarda mümkündür. Bu suçlar şunlardır:

• Soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan suçlar (cinsel saldırı suçları ve etkin pişmanlık hükümleri olan suçlar hariç)

• Kasten yaralama suçu (üçüncü fıkrası hariç, TCK madde 86; madde 88),

• Taksirle yaralama (TCK madde 89),

• Konut dokunulmazlığının ihlali (TCK madde 116),

• Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması (TCK madde 234),

• Ticari sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgelerin açıklanması (dördüncü fıkrası hariç, TCK madde 239),

Suç Mağduruyum; Ceza Davası Açabilir Miyim?

Hayır. Ceza mahkemelerinde dava açmak yetkisi Cumhuriyet savcılarına aittir. Bir suç mağduru iseniz Cumhuriyet savcısına yapacağınız şikâyet üzerine savcı gerekli araştırmayı yapacak ve gerek görürse kamu adına ceza davası açacaktır.

Neler Savcılığa Şikâyet Edilmez?

Cumhuriyet Savcılıklarına şikâyet mutlaka suç ile ilgili olmalıdır. Kiranın ödenmemesi, boşanma, alacağın ödenememesi gibi hukuki konular savcılığın görev alanına girmez. Bunlar için dilekçe ile Hukuk Mahkemelerine başvurmanız gerekir. Bu konuda bir avukata başvurmanız yararlı olabilir.

Avukat Tutmanın Gerekliliği

Hukuk sisteminde kişilerin veya tarafların hukuki meselelerini çözmek için avukat ile temsil edilmesi zorunlu değildir. Mahkemelerde herkes kendisini temsil edebilir. Bu nedenle, adli ve idari mahkemelerde avukat tutmak gerekli değildir. Ancak, hukuk son derece uzmanlık ve tecrübe gerektiren bir alandır. Kanunları, tüzükleri, yönetmelikleri, içtihatları ve mahkeme uygulamalarını bilmek önemlidir. Aksi halde, hak kaybına uğrama riski vardır. Bu sebeple, hukuki konularda tecrübeli bir avukat tutmak her zaman mantıklı bir seçim olacaktır.
 

bottom of page